Putrajaya (ANTARA) - Duta Besar RI untuk Malaysia Dato' Indera Hermono menyampaikan ucapan selamat atas perayaan Ke-68 tahun Hari Kebangsaan Malaysia, yang diperingati 31 Agustus 2025.
"Sebagai Duta Besar untuk Malaysia, saya mengucapkan Selamat Hari Kebangsaan ke-68 kepada Pemerintah dan Rakyat Malaysia," ujar Dubes Hermono kepada ANTARA di Kuala Lumpur, Minggu.
Dia berharap dan meyakini hubungan Indonesia dan Malaysia ke depan akan semakin berkembang dan kokoh untuk menjaga keamanan, stabilitas dan kemakmuran bersama di kawasan Asia Tenggara.
Dubes juga mengucapkan selamat atas Kepemimpinan Malaysia di ASEAN tahun ini yang telah berhasil menyepakati Deklarasi Kuala Lumpur tentang ASEAN 2045 (Kuala Lumpur Declaration on ASEAN 2045).
Menurut Dubes Hermono, dokumen ini merupakan dokumen bersejarah yang menjadi panduan perjalanan ASEAN ke depan.
Peringatan Hari Kebangsaan Malaysia dirayakan secara meriah di Dataran Putrajaya, Minggu, dengan pagelaran karnaval, tarian, pasukan baris-berbaris hingga atraksi pesawat udara dari berbagai instansi Malaysia.
Ribuan rakyat Malaysia datang dan berkumpul sejak pagi, di Dataran Putrajaya atas undangan dari Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim.
